Växjö

Receptfria läkemedel i affärerna idag

Från och med idag blir det lagligt att sälja receptfria läkemedel också på andra försäljningsställen än på apoteken. För många kommer det dock att dröja minst någon vecka innan man har några läkemedel på hyllorna.

Men ett av de ställen som räknar med att komma igång med försäljningen redan den här veckan är OKQ8 på Norremark i Växjö.

– Eftersom leveranserna  av läkemedlen kan  börja idag  räknar vi med att på onsdag kunna vara i gång och sälja receptfria läkemedel, säger Elin Axelsson. Eftersom vi har en stor kundkrets och mycket öppet så är det ju lättillgängligt och vi tror på det här.

Det har varit en hel del oklarheter kring vissa regler när det gäller försäljningen. Exempelvis med vad som menas med att försäljningen sker under uppsikt. Om det betyder försäljning över disk eller om det räcker med att någon finns i närheten, t ex vid kassorna i en livsmedelsaffär.

Det här har gjort att flera större affärer inte vetat hur de ska ordna med försäljningen.

Det är vissa typer av läkemedel det handlar om säger Sunna Olsson.

– Det är mycket sådant som förkylningsläkemedel, läkemedel mot huvudvärk och liknande.

Det finns ett antal regler att följa för den som säljer receptfria läkemedel.

– Det gäller legitimationskontroll för de som ser ut att vara under 25 år, eftersom det är en 18-årsgräns. Sedan får vi inte göra några rekommendationer av läkemedel till någon utan bara hänvisa till vad som står i bipacksedeln, säger Sunna Olsson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista