Tingsryd

Hon öppnade sitt hem för behövande barn

I många kommuner i länet är det svårt att hitta familjehem åt barn som behöver omplaceras av sociala skäl. Men vi har träffat en familj som för några år sedan bestämde sig för att bli ett familjehem. I drygt fem år har de tagit hand om tre bröder, idag 6-12 år gamla.

Tidigare artikel:

I den gamla skolan i Fagrasjö i Tingsryds kommun bor Anette och Dick Nystedt. För sju år sedan bestämde de sig för att de skulle hjälpa barn som behövde ett nytt hem. Därför ansökte de om att bli ett familjehem, det som förr kallades fosterhem. För fem och ett halvt år sedan flyttade så tre pojkar in, alla syskon.

– Man känner att man gör en insats för barn som kanske inte hade haft samma förutsättningar att få en bra uppväxt. Kan man då med enkla medel, som vi, bara ta emot barn i sitt hem och göra en bättre framtid för dem så känns ju det jättebra.

Som vilken familj som helst
Anette och Dick har sedan tidigare fem biologiska barn och de tre pojkarna som flyttade in för drygt fem år sedan bor fortfarande kvar. Under åren som gått har de fått jobba mycket med de sociala bitarna, för att ge pojkarna det som de tidigare missat.

– Våra biologiska barn har ju fått all den här sociala kunskapen med sig från modersmjölken i princip. Saker som man inte ens behöver prata med dem om, för de ser hur vi gör. Medan de här pojkarna, som kanske inte har samma sociala bakgrund som våra, har haft lite svårare för det.

Idag är familjen som vilken familj som tycker Anette.

– Vi är som vilken familj som helst, bara att vi har några extra barn.

Brist på familjehem
Men det finns för få familjer som familjen Nystedt. I Tingsryds kommun där familjen bor säger socialchefen att det behövs fler familjer som vill ta emot barn och i Växjö är det akut brist på familjehem.

– Jag skulle önska att många fler öppnade upp sitt hem, att många fler vågade ta steget att till exempel bli kontaktperson eller kontaktfamilj, säger Anette Nystedt.

Kim Ohlsson
kim.ohlsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista