Alvesta

Alvestaepidemin startskottet för smittskyddet

Salmonellakatastrofen 1953 på Alvesta slakteri, som smittade tusentals människor och dödade nästan hundra, blev vändpunkten för svenskt smittskydd, som idag är världsledande inom salmonellaskyddet.

– Sverige har jämfört med omvärlden ett mycket lågt utbrott av salmonella och det beror på att vi har ett brett kontrollprogram för djurhållning, som intensifierades efter epidemin, säger smittskyddsläkaren i Kronoberg, Arne Runehagen.

Alvestaepidemin blev startskottet för det moderna smittskyddet. Epidemin 1953 är ett av de största salmonellalutbrotten som är beskrivna, berättar Arne Runehagen. 9 000 människor som åt korvar och kött som sommaren 1953 levererades från KLS Kronobergs läns slakteri i Alvesta smittades av salmonella. 90 av de smittade dog.

Kyldes inte tillräckligt
Förklaringen till att Alvesta slakteri blev en smitthärd för salmonella var att man efter en fem veckor lång livsmedelsstrejk försökte slakta igen. En kraftig överbelastning av slakten ledde till att slaktkropparna inte kyldes ordentligt.

– Det är givet att när vi skickade iväg slaktkroppar i järnvägsvagnar som inte var nedkylda så fick även vår charkuterifabrik till sin mattillverkning in dåligt nedkylt kött, säger slakteriarbetaren Ingvar Nilsson

Tusentals smittade
Inom loppet av några dagar under den heta sommaren 1953 smittades över hela landet tusentals människor av köttet från Alvesta och dödligheten var hög.

– 90 döda i en  epidemi är mycket ovanligt. Alvestaepidemin blev sedan startpunkten för det moderna svenska smittskyddet med en bred lagstiftning och flera viktiga institutioner byggdes upp efter epidemin 1953, säger smittskyddsläkaren Arne Runehagen.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista