Landstinget Kronoberg

Skolbarn kan snart få vaccinet

Landstinget Kronoberg kommer nu troligen att följa andra landstings exempel och tidigarelägga vaccinationen av skolbarn mot svininfluensa. Det säger smittskyddsläkaren Arne Runehagen. Men mycket hänger på hur mycket vaccin man har.

– Vi tänkte vänta till i morgon eftermiddag med att ta beslut men blir det vaccin över så tänkte vi försöka erbjuda det till skolan nästa vecka, säger Arne Runehagen.

Under förra veckan kunde de som är över 50 år och tillhör en riskgrupp börja vaccinera sig. Då blev det ett hårt tryck på landstingets vaccinationsapparet runt om i länet. Arne Runehagen hoppas nu att det lättat något för att man ska kunna göra som till exempel landstinget i Värmland och tidigarelägga vaccinationen av skolbarn.

Går allt enligt planerna kan de första skolbarnen alltså få sin dos i nästa vecka, en vecka tidigare än vad som varit planerat. Och det kan hjälpa till att bromsa smittspridningen, säger Arne Runehagen.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista