Kronoberg

Föräldrar får svara om alkohol

Från och med idag får alla länets småbarnsföräldrar svara på frågor om sina alkoholvanor när dom kommer till BVC. Syftet är att föräldrarna ska få upp ögonen för om de dricker för mycket.

– Barn upplever det som obehagligt när föräldrar dricker alkohol. De får en annan röst och känner inte igen sin mamma eller pappa, säger Helena Nyström, samordnare för barnhälsovården i Landstinget Kronoberg.

Det är främst föräldrar med ett så kallat riskbruk som barnhälsovården vill nå. Den som har ett riskbruk är inte beroende av alkohol, men befinner sig i riskzonen för att bli det.

– Många ändrar sina alkoholvanor när de blir föräldrar, men vi vet också att alkoholkonsumtionen har ökat med 30 procent de senaste tio åren och de som dricker mest är mellan 20 och 30 år, säger Helena Nyström.

Enkäten frivillig
Enkäten får alla länets föräldrar får när de kommer till BVC de närmaste två veckorna. Den är frivillig och den som svarar är anonym.

Frågorna handlar om hur många glas vin, öl eller sprit föräldern dricker varje vecka. Helena Nyström tror att det är lättare än många tror att komma upp i en mängd som visar att man är i riskzonen.

Kan vara en väckaklocka
Hon tror också att enkäten kan verka som en väckarklocka, även om den som svarar är anonym.

– Att man bara ställer frågor om alkohol kan få föräldrar, eller vem som helst, att reflektera och att ändra sina vanor, säger hon.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista