Kronoberg

Stor ökning av antalet inbrott

Villaägare och företag i länet råkar allt oftare ut för inbrott. Sedan förra året har antalet inbrott ökat med 30 procent. Bara under oktober månad så har antalet ökat med 60 procent om man jämför med 2008. Konditori Askelyckan har drabbats två gånger på kort tid.

Askelyckans ägare Tina Claesson och Staffan Pettersson tycker att det är tråkigt att de har blivit utsatta för inbrott två gånger på kort tid. Tina Claesson berättar att tjuvarna som natten till i måndags gjorde inbrott där, fick med med sig 18 000 kronor.

Ska installera larm
Det var det andra inbrottet på kort tid och nu har Tina och hennes bror Staffan Pettersson, som hon äger företaget ihop med, kommit överrens om att det måste bli ett slut på de otrevliga överraskningarna.

– Det kommer att installeras larm nu, säger Tina Claesson.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Därför att man tror väl inte något ska hända.

Att fler inbrott sker under hösten beror enligt Robert Loeffel vid Kronobergspolisen på att dagarna bli mörkare, men att antalet inbrott har ökat med 30 procent sedan 2008 vet inte han inte vad det beror på.

Gå till banken med pengarna
Robert Loeffel säger att larm kan förebygga inbrott, men det finns även andra saker att tänka på för företagare som inte vill ha påhälsning av tjuvar.

– Att inte ha stöldbegärliga saker kvar, pengar och sådant. Deponera det och ta det direkt till banken och titta över säkerheten på ditt företag, uppmanar Robert Loeffel.

Frida Nielsen
frida.nielsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista