Tingsryd

Kameror i Busspecialistens fikarum

Busspecialisten i Tingsryd övervakar personalen i fikarummet dygnet runt med en kamera. Det här är kränkande anser fackförbundet Kommunals skyddsombud Helge Sandberg. Han har nu anmält Busspecialisten till Datainspektionen.

– Vi kan inte godkänna att man har en övervakningskamera i ett personalutrymme.

Hur har personalen reagerat?
– Det här är ett ingrepp i den personliga integriteten och kränkande och första gången jag stött på att man övervakar personal i ett fikarum. Nu får Datainspektionen avgöra om företaget får göra så här, säger Helge Sandberg.

Kommunalarbetarförbundet har i en förhandling med bussföretaget krävt att kameran i fikarummet ska kopplas till inbrottslarmet och bara vara aktiverad när lokalen är larmad. Men det går inte företaget med på.

Datainspektionen menar att det inte krävs tillstånd för att övervaka med kamera i ett av företagets egna lokaler. Men felaktig användning av bilderna kan strida mot personuppgiftslagen och Datainspektionen vill därför att bussföretaget i detalj talar om hur man tänker använda bilderna från övervakningskameran.

Busspecialistens VD Anders Tengvall, som den här veckan är på semester, vill inte kommentera frågan för Sveriges Radio Kronoberg.

– Företaget anser att det finns en risk för obehöriga att komma in. Men alla dörrar är låsta. Därför förstår jag inte företagets inställning och de anställda känner sig ifrågasatta, säger Helge Sandberg, skyddsombud på Kommunal i Kronoberg

Men det är väl inte förbjudet att ha en övervakningskamera i fikarummet?
– Vi anser det,  för det är en kränkning.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista