Ljungby

Polisen JO-anmäls efter mopedjakt

Polisen i Ljungby har blivit anmäld till justitieombudsmannen, JO. Klagomålet i anmälan avser två polismäns agerande vid en mopedjakt i Ljungby.

Det var i slutet av juli i år som en 15-årig pojke körde sin moped till Ljungby. I höjd med Strålfors mötte 15-åringen en polisbil som vände vid korsningen, satte på blåljus och sirener och följde efter pojken.

Mamman till pojken såg händelsen då hon hade gett sig iväg på sin motorcykel tätt efter att sonen lämnat bostaden.

I anmälan skriver hon att polisen jagade in sonen in i ett villakvarter, över en gångbro och cykelbanor på ett sätt som hon kallar för en "vansinnesjakt". Tills sist tog jakten slut och polisen beslagtog pojkens moped och låste in den i ett privat garage.

Mamman till pojken ifrågasätter i anmälan hur polisen kan köra i 40 till 50 kilometer i timmen på cykelvägar då hon anser att det är risk för människors liv. Hon ifrågasätter även polismännens rätt att låsa in pojkens moped i ett privat garage utan att några papper skrivs.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista