Räddningstjänsten varnar för värmeljus

Värmeljus som hanteras ovarsamt ger allt oftare upphov till bränder. För en tid sedan var det värmeljus på en bricka som orsakade brand på en balkong i Växjö. Krister Holgersson, insatsledare vid Värends räddningstjänst, har varit med om flera bränder som har orsakats av värmeljus.

Tidigare artikel:

– Det har hänt åtskilliga gånger. Framförallt har branden då orsakats av för många värmeljus som står ihop på en bricka eller ett fat. Då blir det en värmeutveckling som ljusen inte tål. Det blir en enda stor låga som kan ge en brand.

Under senare år har flera bränder och tillbud till bränder orsakats av värmeljus. Bland annat totalförstördes en villa i Älmhults kommun av en brand som började med att ett värmeljus antände en bokhylla.

– Förutom att ha för många värmeljus ihop så kan ett fel också vara att man placerar ljusen olämpligt intill något brännbart, en bokhylla eller på en tv-apparat eller liknande.

Man bör tänka på att det alltid finns risker med en öppen låga säger Krister Holgerson.

– Man bör kanske inte se ljusen som en värmekälla utan mer som en mysig ljuskälla.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista