Linnéuniversitetet

Ikea-chef på dubbla stolar i Linnéuniversitetet

Ikea AB:s vd Tomas Carlzon har föreslagits att ingå i Linnéuniversitets styrelse. Det berättade vi igår. Detta trots att man tidigare pratat om risken att universitet ska tappa sitt oberoende då Ikea har satsat pengar på en ny professur på universitetet.

I september skrev Växjö universitet och Ikea ett avtal värt 25 miljoner kronor under 10 år, där Ikea betalar för en professur inom heminredning i Växjö.

Då ifrågasattes det om universitetet kunde vara oberoende när Ikea går in och satsar så mycket pengar.

Vd:n för Ikea AB, Thomas Carlzon, sitter i Växjö universitets styrelse och föreslås nu alltså sitta i styrelsen för det nya Linnéuniversitetet. Det är han som ska hantera pengarna från Ikea. Han har tidigare sagt till Sveriges Radio Kronoberg att samarbetet inte skulle innebära att universitetet kryper upp i knäet på företaget.

– Jag tror att universiteten kommer att stå för sig själva. De är inte beroende på det sättet. Vi ser att samarbetet är viktigare än så. De ska vara för sig och vi ska vara för oss.

Det sa Carlzon i september och nu föreslår Linnéuniversitetet att han ska sitta i styrelsen. Stephen Hwang, tillträdande rektor för Linnéuniversitetet, ser inget problem i det då han tror att Carlzon kan bidra med mycket.

– Om jag hade uppfattat att detta är en person som driver Ikeas frågor så hade jag inte tyckt att det vore en lämplig person i universitets styrelse, säger Whang.

Så det finns ingen risk att universitetet ska tappa oberoendet?

– Nej.

Frida Nielsen
frida.nielsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista