Landstinget Kronoberg

Landstinget bra till för kömiljard

Landstinget Kronoberg ligger bra till för att få ta del av den kömiljard som delas ut till de landsting som klarar av vårdgarantins tidsgränser. Det visar siffror från Sveriges kommuner och landsting, SKL som presenterades idag.

Kömiljarden finns som en morot för landstingen i Sverige att verkligen uppfylla de krav som finns inom vårdgarantin, att minst 80 procent av patienterna väntat mindre än 90 dagar för ett besök, operation eller behandling.

Vid den senaste sammanställningen klarar Landstinget Kronoberg sig. 91 procent av de som vill besöka vården får göra det inom 90 dagar och 82 procent av dem som sedan behöver behandling eller operation får det inom den föreskrivna tiden.

Men att Landstinget Kronoberg nu klarar målen betyder inte att de är garanterade några pengar ur kömiljarden. Vilka landsting som får dela på den utlovade miljarden blir dock inte klart förrän den sista november. Det spelar nämligen ingen roll hur bra eller dåliga landstingen är på att uppfylla kraven sett över hela året, utan det är situationen den sista november som avgör.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista