Telia river telefonledningar

Telia planerar att riva ner telefonledningarna för 50 000 hushåll på glesbygden runt om i Sverige de närmaste fem åren, kunderna ska istället få en mobil lösning. Björn Berg, som är informationsansvarig på Telia Sonera, säger att det handlar om gamla ledningar och telestationer.

– De här är byggda med gammal teknik så det är inte försvarbart att behålla dem, säger Björn Berg på Telia.

Telia har gjort en kartläggning av sitt telenät och uppskattar alltså att cirka 50 000 hushåll kommer att förlora sin fasta telefonanslutning. Men hur många kunder som berörs i Kronobergs län kan man inte svara på.

– Det är för tidigt att kunna säga hur många kunder exakt i Kronobergs län som påverkas, säger Björn Berg.

Efter stormarna Gudrun och Per har många kunder i Kronoberg fått en mobil lösning eftersom det blev för dyrt enligt Telia att bygga upp delar av det nerblåsta fasta telenätet. Vi har här i nyheterna rapporterat om att det systemet haft mycket problem och Björn Berg på Telia säger att det nya mobila systemet som man nu ska testa i bland annat Vetlanda ska fungera bättre.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista