Kronoberg

Tjuvar specialiserar sig på stölder i omklädningsrum

Runt 120 anmälningar om stölder i omklädningsrum i länet har hittills i år kommit in till polisen. Senast i onsdags kväll stals två bilar då tjuvarna lyckats komma över bilnycklarna i omklädningsrum.

Förra veckan dök tjuvar upp på Värendsvallen och snodde med sig mobiltelefoner från ett omklädningsrum. I söndags när Peter spelade innebandy i idrottshallen på Hovshaga, upptäckte han när han kom tillbaka till omklädningsrummet att nästan alla hans tillhörigheter blivit stulna, så även hans bil.

– Det är så klart för jävligt. Det är aldrig kul att bli av med grejer. Det är så otroligt mycket jobb att spärra allting, få nya kort. Körkort måste skaffas nytt. Byta lås hemma, eventuellt byta lås på jobbet. Bilen som krånglar, ny mobil innan man fått igång den, man har ju varit helt av banan några dagar här nu, säger han.

Spelade innebandy
Det var under tiden som Peter och hans vänner spelade innebandy i idrottshallen på Hovshaga som tjuvar passade på att ta sig in i deras omklädningsrum och stjäla plånböcker, mobiltelefoner, kläder, nycklar och även Peters bil som stod parkerad utanför.

– Efter att första chocken lagt sig så sprang jag ut för att kolla om bilen stod kvar, och det gjorde den ju inte. Då blev det ju kaos i huvudet, säger han.

Tjuvarna har blivit fräckare
Cirka 120 anmälningar om stölder i omklädningsrum i länet har kommit in till polisen hittills i år och de är spridda i länets samtliga kommuner. Bland andra är Sunnerbohallen i Ljungby, Teleborgshallen och Värendsvallen i Växjö ställen där tjuvarna har dykt upp flera gånger.

Och tjuvarna har blivit fräckare. Det säger Robert Loeffel vid Kronobergspolisen då de inte är rädda för att gå in i omklädningsrum där de kan bli upptäckta. En sak skiljer stölderna från tidigare, säger han.

– Det har tidigare varit ungdomar som har gjort detta. Nu har de misstänkta krypit upp i åldrarna. De senaste fallen har vi uppgifter om att det är män 20- till 30-årsåldern som har gjort detta. Vi varnar och varnar och försöker få alla att tömma rummet på värdesaker innan tjuven tömmer det, säger Robert Loeffel.

Frida Nielsen
frida.nielsen@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista