Nya momsregler drabbar ideella föreningar

Ideella föreningar och trossamfund ska betala moms för inkomster från second handförsäljning. Det är ett av förslagen i en ny utredning om moms för den ideella sektorn. Det här skulle drabba bland andra Kupan i Växjö, en andrahandsförsäljning av kläder och möbler som drivs av Röda Korset.

Bella Gustavsson, kund hos Kupan, tycker inte att förslaget är bra.

– Genom att handla här så blir ju saker återanvända, och det är ju bra för miljön. Blir det dyrare här så kanske färre handlar här.

– Jag tycker att det är ett dåligt förslag, säger Bengt Andersson. Pengarna går ju till hjälpverksamhet och det är ju begagnade varor.

Strider mot EU-regler
Bakgrunden till utredningen är att de svenska momsreglerna för ideella föreningar strider mot EU:s momsdirektiv. Därför måste reglerna anpassas till EU.

Det innebär bland annat att en hel del som varit momsbefriat för ideella föreningar nu föreslås bli momsbelagt för föreningar med en årsomsättning över en kvarts miljon kronor. För till exempel second handförsäljningen är det sex procents moms som föreslås. Dessutom föreslås 25 procents moms på lokalhyra.

Stora konsekvenser för Kupan
För Kupan med ett årligt överskott på en och en halv miljon till hjälpverksamhet skulle förslaget få stora följder.

– Vårt överskott kommer i sämsta fall att gå ner till hälften och då betyder att vi måste dra ner på antingen verksamheten i Växjö eller den till utsatta människor ute i världen, säger Björn Lundell som är styrelseledamot i Dackekretsen som driver Kupan i Växjö.

– Eftersom det här har diskuterats tidigare under lång tid tror jag nog att nu kommer det att bli verklighet, även om jag inte vet exakt hur, säger Björn Lundell.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista