Ny lag räddar konkurshotade företag

129 arbetsgivare i länet har sedan i våras haft problem att betala in arbetsgivaravgifter och avdragen skatt till Skatteverket och de har därför fått uppskov på betalningarna. Att de har kunnat göra det beror på en ny lag som innebär att man kan skjuta på betalningen för max två månader i ett år.

Johnny Lindman är vd på företaget Aprimo i Växjö. Och för hans företag har denna möjlighet inneburit att hans företag kunnat undvika konkurs.

– Det har ju räddat oss kortsiktigt. Nu får vi möjlighet att bygga upp likviditet igen under ett år. Så det har räddat oss bra, säger Johnny Lindman.

Ny lag efter den ekonomiska krisen
Det var i våras som regeringen införde en ny lag där arbetsgivare kan få uppskov med betalning. I Kronoberg handlar det om 129 arbetsgivare och 85 miljoner kronor.

Lagen kom i samband med finanskrisen för att underlätta för företagen. Många företag hade då svårt att få lån på den vanliga kreditmarknaden. Genom att få uppskov med att betala arbetsgivaravgifter och den avdragna skatten för redovisade löner så underlättades arbetet för dem.

Uppskov i ett år
Som längst kan man få uppskov i ett år och det handlar om två valfria månader som man väljer att inte betala.

– För vår del så är det 250 000 kronor det handlar om, säger Johnny Lindman.

Kommer ni kunna fixa att betala tillbaka pengarna?

– Jadå, vi var ju tvungna att vidta åtgärder. Det vi gjorde var att ta bort lite personal och sänka våra kostnader.

Vad hade hänt om ni inte hade fått denna möjligheten?

– Jag vet inte hur det hade gått egentligen. Det värsta som kunde hänt är att vi inte hade överlevt. Men det vill jag inte spekulera i. Men det hade blivit allvarligt, det hade det, säger han.

Frida Nilesen
frida.nielsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista