Hornsborg

Fisk värd en miljon på rymmen efter sabotage

Tre så kallade laxkassar som företaget Bolmen fisk har i Lagan intill Hornsborg söder om Ljungby har utsatts för förstörelse och de omkring 10 000 regnbågslaxarna finns nu ute i ån.

– Ja, man blir ju ledsen och förbannad. Det är ju rent sabotage, säger Jan Karlsson som driver Bolmen fisk.

Det var när Jan Karlsson rutinmässigt skulle se till fiskodlingen som han först upptäckte att hans båt var försvunnen. Den hittade han efter en stund en bit bort, men båtmotorn var stulen. Och senare upptäckte han att laxkassarna hade förstörts. Fisk värd en miljon kronor är nu borta.

Fiskarna klarar sig länge
Jan Karlsson hoppas ändå att han kan fånga in så mycket som möjligt av de förrymda fiskarna.

Och enligt Olof Lessmark, fiskexpert på länsstyrelsen, kommer de laxar som nu inte blir infångade att klara sig länge utan den matning som görs i fiskodlingen, särskilt när det är kallt. Någon risk för utsvultna fiskar som med tiden flyter upp på ytan är det alltså inte.

Kritisk mot polisen
Jan Karlsson tycker att polisen inte har gjort någonting för att hitta den skyldige, och från Kronobergspolisen bekräftas också att anmälan tagits mot men att inte något ytterligare gjorts ännu.

Och om framtiden för fiskodlingen säger Jan Karlsson så här.

– Jag får ju sätta upp bevakning över området så att jag ser vilka som är där. Annars får jag lägga ner.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista