Lifta med hjälp av internet

Tummens tid för att lifta är snart över. Om några år kommer liftare kunna hitta lediga platser i personbilar via nätet. EU satsar en halv miljard kronor via ett projekt på ett nytt digitalt system för ökad service och en säkrare bilkörning som ska möjliggöra liftande via nätet.

Det här gillar liftaren Jesper Jidvall i Växjö.

– Det verkar jättebra. Jag har försökt flera gånger men det är aldrig någon som stannar, säger Jesper Jidvall.

EU satsar nu en halv miljard kronor på ett nytt digitalt system som ska ge bilförare information efter vägarna och där en av visionerna är att den som vill lifta kan gå in på nätet och boka tider och plats. Då kan en förare som har plats över få information direkt till bilen, berättar Arne Winerdal som är chefredaktör för tidningen Motorföraren som har testat systemet.

Det nya systemet ska också tala om vem som liftar och vem som kör bilen, men flera som vi har pratat med säger att dom är för rädda för att lifta

– I början kommer man inte att våga men ju mer utbrett det blir kommer man kanske att våga åka med andra. säger Växjöbon Jesper Jidvall.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista