Kronoberg

Missade lungcancer - för mycket att göra

Läkare som inte hinner med sitt jobb på ordinarie arbetstid och som tvingas jobba över. Så förklarar medicinkliniken på Växjö lasarett att man missade att en 76-årig man hade lungcancer, trots att man tog röntgenbilder.

Det var i januari som en 76-årig man sökte vård för akuta smärtor i bröstet. Prover togs, bland annat röntgen och sen skickade mannen hem.

Några månader senare, i maj, sökte mannen vård igen för smärtor och samband med det upptäcktes svaret från röntgen i det elektroniska journalsystem som landstinget använder. En förnyad undersökning kunde bekräfta att mannen led av lungcancer.

Lasarettet anmälde själv det inträffade till socialstyrelen enligt lagen om lex Maria.

Verksamhetschefen på medicinklinken skriver till Socialstyrelsen att läkarna på medicinklinken har en mycket tuff uppgift och inte hinner med sitt arbete på arbetstid utan förväntas arbeta över i ganska stor omfattning. Växjö lasarett påtalar också att journalsystemet inte larmar om man missar att läsa ett provsvar, något som skulle hjälpt i det aktuella fallet.

Socialstyrelsen konstaterar att provsvaren som bekräftade lungcancer försenades med tre månader och man ser allvarligt på att läkarna rutinmässigt förväntas arbeta över för att hinna med sina arbetsuppgifter eftersom att det som i det här fallet visat sig påverka patientsäkerheten.

Socialstyrelsen kräver nu att landstinget tar tag i problemen och att landstinget senast i mitten på december ska visa vilka åtgärder man vidtagit för att det inträffade inte ska hända igen.

Nyheter Kronoberg
Nyheter.Kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista