Alvesta

Dags för julmarknad på Huseby

I morgon börjar den traditionella julmarknaden på Huseby bruk i Alvesta kommun och arrangörerna förväntar sig omkring 35 000 besökare.

Bland hantverkarna som ställer ut på marknaden pågår arbetet med förberedelserna. En av dem är Ebba von Geijer från Västervik som tillverkar och säljer handstöpta stearinljus. Hon är en van utställare och ser fram emot att komma hit varje år.

– Jag älskar den här marknaden och jag tror det är nittonde året jag är här. Det är något jag inte vill missa för den är så speciell, säger hon.

Det är framförallt miljöerna och utsmyckningen som gör att den skiljer sig från andra, enligt Ebba von Geijer.

– Det finns 300 granar, belysning överallt och sen anstränger sig alla hantverkare lite extra på den här marknaden, säger hon.

Julmarknaden på Huseby är populär och lockar inte bara besökare från Sverige utan även Danmark och Tyskland. Arrangören Per Johansson räknar med att omkring 35 000 personer kommer till marknaden i år. Detta trots att besökarna måste betala 70 kronor för att få komma in och handla.

– Det är ett väldigt kostsamt projekt och vi arbetar hela året med att förbereda marknaden. Utan entré skulle vi inte kunna genomföra ett arrangemang i den här storleken, säger Per Johansson.

Daniel Thörnblad
Nyheter.kronoberg@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista