Fotboll

Fotbollen ska stärka landsbygden

Fotbollen måste stärkas på landsbygden menar Smålands fotbollförbund. Därför drar nu projektet "En förening i varje by" igång för att möjliggöra detta.

Börje Ericsson på Smålands fotbollförbund hoppas detta kan bidra till att både föreningar och landsbygd lever upp igen.

– Skolor läggs ner, affärer läggs ner. Då tror vi att idrottsföreningar kan vara med och bidra till att det fortfarande är kul att flytta ut på landet och att bo kvar på landet, säger Börje Ericsson.

Utveckla samarbetet
Projektet ska hjälpa fotbollsföreningar att leva upp och inspirera till att utveckla sin roll även utanför fotbollsplanen. Bland annat ska projektet bidra till att skapa temakvällar, ta fram en arbetsmodell för hur ungdomar ska stanna kvar längre i fotbollsföreningen, och även skapa möjligheter för samarbete mellan föreningen och företag på bygden. Och Börje Ericsson tror att det är viktigt för en bygd att ha en fotbollsförening.

– Jag tror den betyder jättemycket. Det är en viktigt del för att känna gemenskap. Ju mindre orten är desto trevligare är det att ha någonstans att samlas kring.

Många anmälningar
Erbjudandet riktar sig till landsbygdsföreningar i hela Småland och på Öland. Hittills har de redan fått in ett tjugotal anmälningar till projektet och dom hoppas på att få in cirka 50 stycken. Som startkapital får föreningen 5 000 kronor och efter det finns det mer pengar att söka. Börje Ericsson säger att projektet bygger på att få fler att spela fotboll längre, och han tror inte det dröjer länge förrän bygden har förändrats.

– Jag lovar dig att om ett år så kommer vi att ha fullt med exempel i hela Sverige där fotbollföreningar har tagit initiativ till att göra det trevligare på landsbygden.

Frida Nielsen
frida.nielsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista