Sveaskog ska från och med årsskiftet sälja till alla intresserade, inte bara till skogsägare och glesbygdsbor som tidigare. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Kronoberg

Sveaskog säljer till alla

Från den 1 januari nästa år är det fritt fram för alla i Kronobergs län att köpa skog av det statliga skogsbolaget Sveaskog. Hittills har bara glesbygdsbor och skogsägare fått köpa, men efter årsskiftet ska det vara tillåtet för alla.

– Det är för att ge så många som möjligt möjlighet att köpa skogsmark av Sveaskog. Vi kommer att behandla alla lika nu, säger Per Eriksson på Sveaskog.

Det var 2001 som riksdagen bestämde att Sveaskog, som är landets största skogsägare, ska sälja mellan fem och tio procent av sin skogsmarkareal till privata ägare.

Tanken är att småskogsbruket på landsbygden i och med den här utförsäljningem ska stärkas och intresset har för att köpa har varit stort.

I Kronobergs län har Sveskog sedan 2002 sålt 4 600 hektar skogmark, skog som idag är värd 270 miljoner kronor. Det är alltså riksdagen som tvingade fram den här försäljningen, men är utförsäljningen av marken även gynnsam för det statliga skogsbolaget Sveaskog?

– Vi ser det på helt affärsmässiga grunder, säger Per Eriksson.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".