LRF:s Lars-Ove Johansson är kritisk till att Sveaskog nu säljer ut skog till alla. Foto: Roger Bergvik/SR

LRF kritiskt till Sveaskogs nya strategi

Det finns risk för att skogen enbart blir en pengaplacering och inte längre handlar om skogsproduktion på lång sikt. Det säger Lars-Ove Johansson, skogsansvarig i LRF Sydost, apropå att Sveaskog från årsskiftet börjar sälja ut skogsmark fritt till alla.

Tidigare artikel:

– Det är risk för att den utarmas, att det blir penningstinna fabrikörer eller något som köper mycket mark och som kanske inte har den rätta känslan för skog utan ser den enbat som en pengaplacering, säger Lars-Ove Johansson på LRF.

Det är de lokala landsbygdsföretagen som driver skogsbruk som i första hand kan behöva köpa ny skogsmark för att kunna utvecklas, menar Lars-Ove Johansson. Nu kan den utvecklingen hindras när andra intressenter med tjockare plånböcker i stället tar över marken.

– Jag tycker det är synd för vi behöver utveckla landsbygden och de gröna näringarna på bästa sätt, säger Lars-Ove Johansson.

– Skog är till för att förvaltas och då är det viktigt att det finns människor som känner för skog och kan det här med skog, och företagen på landsbygden behöver kunna utvecklas för att kunna överleva helt enkelt, så det tror jag kan bli ett bekymmer.

Det är inte alltid priset som gäller utan skogen ska skötas också, menar Lars-Ove Johansson.

– Vi ska bevara den fina skog vi har, och det kan bli så att med ägare långt från skogen riskerar skogen kanske att bli lite sämre skött och det är inte alls bra, säger Lars-Ove Johansson, som också tror att många investerare är intresserade av att satsa pengar på skog, inte minst med tanke på bioenergin.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".