Det kan återigen vara aktuellt att ha en gemensam kommunikationscentral för polisen i Kronoberg och Kalmar. Foto: Karin Hellzén/SR
Kronoberg/Kalmar

Återigen aktuellt med polissamarbete över länsgränsen

Polisen i Kalmar och Kronoberg kan få en gemensam kommunikationscentral, som styr poliserna ute på fältet i framtiden.

För några år sedan skrotades långt gångna planer på att ha en gememsam kommunikationscentral. Men nu har det blivit aktuellt igen. Om en månad ska en utredning presenterasom hur polisen i Kalmar och Kronoberg ska kunna sammarbeta effektivare än idag.

Det är Seppo Vouri, överdirektör på Rikspolisstyrelsen som genomför den. Vad han kommer att förslå vill han inte säga idag.

Men när han har pratat med poliser i de båda länen har en gemensam kommunikationscentral varit en punkt som de har tagit upp, och det kan komma sådana förslag när utredningen är klar.

Senast det här var uppe för några år sedan handlade det om ett samarbete mellan Kalmar, Kronoberg och Blekinge, med en gemensam central i Växjö. Det föll och Blekinge slogs samman med Malmö, medan Kronoberg och Kalmar har fortsatt var för sig.

Men i försöken att spara pengar, och också att få ett tätare samarbete där polisen arbetar mer över länsgränserna, har förslaget blivit aktuellt igen.

Men nu tyder mycket på att Kalmar i så fall skulle få den gemensamma centralen. När det nya polishuset byggdes tog man nämligen i och gjorde kommunikationscentralen så stor att man får plats även om man ockkså ska ta hand om Växjö.

Leif Johansson
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".