1 av 3
Matgruppen har jobbat med att förbättra skolmaten i Vederslöv. Och i dag var barnen nöjda med minestronesoppan som serverades. Foto: Anna Johansson/SR
2 av 3
Michael van Ginhoven var med och startade Matgruppen. Foto: Anna Johansson/SR
3 av 3
Klara Nilsson äter minestronesoppa i matsalen i Vederslöv. Foto: Anna Johansson/SR
Vederslöv

Matgruppen kämpar för bättre skolmat

Debatten om skolmaten engagerar många föräldrar och i Vederslöv har en grupp föräldrar själva tagit initiativ för att förbättra maten. Matgruppens kamp har gett ett lyckat resultat på skolan i Vederslöv och nu vill de förbättra skolmaten i hela Växjö kommun.

Tidigare artikel:

– Vi startade Matgruppen för två år sedan och jämförde då skolmaten i olika skolor och kommuner. Skillnaden var väldigt stor och vi insåg att det räcker inte att bara jobba med skolmaten i Vederslöv utan det gäller hela kommunen, säger Michael van Ginhoven som är en av medlemmarna i Matgruppen.

Han hävdar själv att maten på skolan i Vederslöv har blivit bättre sedan Matgruppen började sitt arbete.

Eleverna nöjda med soppan
Och i alla fall i dag var de flesta eleverna på skolan i Vederslöv nöjda med minestronesoppan som serverades i den nyinvigda matsalen som har döpts till Kniven och Gaffeln.

– Soppan är god. Det är köttfärssås, makaroner och paprika i den, berättar förstaklassaren Klara Nilsson medan hon slevar i sig soppan från tallriken.

Har startat hemsida
Matgruppen har startat en egen hemsida och söker nu föräldrar till barn på andra skolor i Växjö kommun som kan hjälpa till med kampen för en bättre skolmat. Och Michael van Ginhoven tror att engagemanget är stort.

– Barnen är ju det viktigaste vi har och att barnen ska kunna äta sig mätta och få en näringsriktig mat är en av de viktigaste sakerna.

Kräver bättre mat på alla skolor
Nu jobbar Matgruppen för att förbättra skolmaten på alla skolor i Växjö kommun. En enkät ligger redo att lämnas ut på skolorna och i en skrivelse till kommunen ställer gruppen ett antal krav.

– Vi vill bland annat att de ska använda mer närproducerad och ekologisk mat och den får gärna kosta några kronor mer, säger Michael van Ginhoven.

Hur stor chans tror du det är att Växjö kommun når dit?

– Om man ser på trenden i Sverige så är alla på väg dit. Vi får bara hoppas att Växjö inte kommer sist.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".