1 av 2
Mamma och dotter på skolan i Jijiga, södra Etiopien. Foto: Andreas Zetterlund
2 av 2
Per Lindahl driver verksamheten från villan i Åseda. Foto: Helena Strömblad/SR
Åseda

Från Åseda till Afrika

I en tegelvilla i ett villaområde i Åseda ligger det svenska huvudkontoret för biståndsorganisationen IAS, International Aid Services. När Per Lindahl från Åseda var med om att starta IAS för 20 år sedan kunde han inte föreställa sig hur stor biståndsorganisationen skulle komma att bli.

Organisationen jobbar för rent vatten och utbildning för funktionshindrade barn i krigshärjade länder i östra Afrika.

– Det har gått över all förväntan. Vi har fyra anställda i Sverige och en omsättning på 30-35 miljoner så per anställd är det en ganska stor verksamhet.

Per Lindahl var i Sudan
Det var efter tre år som biståndsarbetare i Sudan på 80-talet som Per Lindahl och tre andra svenskar startade biståndsorganisationen International Aid Services. De fick en vädjan om hjälp från människor de lärt känna i Sudan, som då härjades av ett blodigt inbördeskrig.

Något som var tänkt som en tillfällig insamling, en punktinsats, växte till det IAS är idag. Förutom i Sverige med huvudkontoret i Åseda finns organisationen i bland annat Tyskland, USA och Norge.

Riktar sig till oroshärdar
IAS har valt att rikta sina insatser till områden som är riktiga oroshärdar, Darfur och Tchad till exempel. Per Lindahl berättar att IAS har fokuserat på områdena för att andra organisationer inte kan eller vågar vara där.

Anledningen till att IAS törs är att de bara har ett fåtal västerlänningar på plats i länderna i östra Afrika. Istället anställs lokalbefolkningen, idag nästan 300 anställda, som jobbar med brunnsborrning för att få fram friskt vatten. Eller med utbildning av barn med funksionshinder.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".