Se upp för vildsvin i Fyllerydsskogen i Växjö. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/Scanpix
Växjö

Vildsvinen allt närmare Växjö tätort

På senare tid har vildsvin dykt upp på Glasrikets golfbana, vid VAIS-torpet och vid Norrastugan. Lennart Nilsson har jaktarrende strax nordost om Växjö och berättar att i lördags var en hund nära att skadas av ett vildsvin.

– De är inte helt ofarliga och vi hade en incident i lördags, berättar jägaren Lennart Nilsson.

Det var en dam med en labrador som skrämde bort ett vildsvin vid soptippen. Eftersom det var ett ungsvin så sprang det undan. Hade det varit suggan med kultingar så hade hunden haft både bröstkorg och buk uppskuren och varit död, för enligt Lennart Nilsson går en sugga till direkt angrepp.

Kan vara farliga för människor
Vildsvinen ställer till med skador på marken, de är farliga för lösspringande hundar, och kan även vara farliga för människor om man råkar komma emellan en sugga och hennes kultingar.

Ännu har man inte behövt skyddsjakt inom stadsplanlagt område, men enligt Växjö kommuns skogsförvaltare planerar man jakt i Bokhultet nästa lördag. Lennart Nilsson tror att man snart har vildsvin i trädgårdarna på stadsdelen Norr om man inte får stopp på dem.

Tänker först, skjuter sedan
För dagen är Lennart Nilsson ute i skogen för att smeta trätjära på stubbar för att locka fram vildsvinen.

Är det inte svårt att jaga så nära stan?

– Det går bra. Vi försöker ha jägare med som tänker först och skjuter sen för det får inte vara brushuvuden som smäller iväg ett skott så fort de ser något. Hittills har det gått jättebra, säger Lennart Nilsson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".