Växjö kommun

Skolor ska jobba mot våld

Växjö kommun får 390 000 kronor från Skolverket. Pengarna ska användas till att förebygga och förhindra våld i skolan.

– Jätteskoj för det var en begränsad summa och många som hade sökt medel, säger skol- och barnomsorgsförvaltningens chef Tomas Berglund.

Totalt kom det in 141 ansökningar till Skolverket från olika kommuner som ville ha pengar till arbetet med att förebygga och förhindra våld i skolan. 11 har nu valts ut.

Bara Växjö som fick pengar
Här i länet sökte utöver Växjö också Ljungby, Älmhult och Alvesta pengar men det var alltså bara Växjö som fick pengar.

Under senare tid har vi rapporterat om bråk och oroligheter på bland annat Växjöskolorna Bergunda och Fagrabäck och Tomas Berglund välkommnar ur det perspektivet pengarna.

– Det är nog inget unikt för Växjö men det är klart att situationen inte är önskvärd och då kommer de här pengarna väldigt bra mentalt också, säger Tomas Berglund.

Kan fokusera mer på bråk
390 000 kronor får nu Växjö, en droppe i havet i skolans stora budget men Tomas Berglund menar att det ändå spelar roll eftersom att man kan fokusera bättre på just bråk och oroligheter.

– Lärare kommer att märka av det genom att vi kommer att organisera kompetensutveckling. Eleverna kommer förhoppningsvis att märka av en ökad professionalitet hos lärarna.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".