Kronoberg

Osäker framtid för brandflyget

Det är osäkert hur det blir med brandflyg i Kronobergs län till sommaren. En dom i kammarrätten i Stockholm kan tvinga fram en omprövning av anbudsförfarandet.

Domen i kammarrätten har gett ett Örebroföretag uppdraget att sköta brandflyget i Sörmland istället för Frivilliga flygkåren, som hade det lägsta anbudet.

Kronobergs län har ett avtal med Frivilliga flygkåren om brandflyg tillsammans med sex andra län i Sydsverige. Här i länet var Frivilliga flygkåren enda anbudsgivare.

– Domen behöver inte betyda något för brandflyget i Kronobergs län, säger Linda Kazmierczak, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Kronobergs län.

Men hon menar att domen måste granskas noggrant för att se om den får några konsekvenser för Kronobergs län.

Frivilliga flygkåren hade tänkt hyra flygplan från flygklubbar. Men i kammarrättens dom sägs att flygklubbar inte har tillstånd till uthyrning av flygplan. Det enligt Transportstyrelsens regelverk.

Men det finns också en gräns vid tolv uthyrningstillfällen i reglementet. En gräns som tillsammans med flera andra faktorer spelar roll i när det gäller brandflygets framtid.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".