Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Hässleholm

Jägare straffas inte för övervakning

Det krävs tillstånd för kameraövervakning av vildsvin på privat mark. Ändå får den jägare, som gjorde just det på hans mark utanför Hässleholm, inget straff av Hässleholms tingsrätt.

Jägaren åtalades för brott mot lagen om allmän kameraövervakning. I fyra månader i våras hade han nämligen en kamera uppsatt på sin mark i Röke utanför Hässleholm för att övervaka en grupp vildsvin. 

Men för att det ska vara lagligt att filma på platser dit allmänheten har tillträde krävs det tillstånd ifrån Länsstyrelsen. På grund av allemansrätten gäller det även privat mark. Tanken med lagen är att skydda allmänheten ifrån integritetsintrång. 

Enligt jägaren fick han tipset om att använda en övervakningskamera för att göra jakten mer effektiv ifrån jakttidskrifter, och ingenstans har han fått höra att det krävs tillstånd. 

Åklagaren ville att jägaren skulle dömas till 16 500 kronor i dagsböter och att kameran skulle tas i beslag. 

Men enligt tingsrätten beror brottet på ett förbiseende. Allmänhetens intresse för att befinna sig på jägarens mark anses vara litet, och det är bara jägaren själv som tittat på bilderna från kameran. 

Därför anser tingsrätten att brottet är ringa och att inget straff ska utdömas. Jägaren får dessutom behålla sin kamera. 

Abigail Sykes
nyheter.kronoberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".