Alla Lessebo kommuns bilar är miljöbilar. Foto: Andreas Apell / SCANPIX
Kronoberg

Olika många miljöbilar i kommunerna

Lessebo kommun ligger i topp i landet när det gäller miljöbilar. Där är alla kommunens fordon miljövänliga. Det visar en granskning som Miljöfordon Syd har gjort.

Men kommunerna i länet skiljer sig åt. I Ljungby kommun är det 4,5 procent bilarna miljöbilar.
– Det kan jag inte svara på varför. Det har bara blivit så, säger kommunalråd Carina Bengtsson.

Organisationen Miljöfordon Syd har, med stöd från Vägverket, granskat antalet miljöbilar i nästan alla Sveriges 290 kommunen. Och det gäller de bilar som är registrerade på respektive kommun. Det visade sig att ungefär 9 000 av drygt 23 000 bilar är miljövänliga. 

Stor skillnad
I Lessebo kommun är alla kommunens 21 bilar miljöbilar. I Alvesta kommun är motsvarande siffra 62 procent. I Växjö kommun 71 procent och i Ljungby kommun 4,5 procent.

– I förra upphandlingen hade vi inte med att vi skulle satsa på miljöbilar. Men däremot har vi det i denna upphandling, säger Carina Bengtsson.

För att en bil ska räknas som miljöbil krävs det att bensin och dieseldrivna fordon släpper ut max 120 gram koldioxid per kilometer. Det motsvarar ungefär 0,5 liter bensin eller 0,45 liter diesel per mil. Och vad gäller framtiden är miljöbilar ett mål även för Ljungby kommun.

– Ja, det är ju förhoppningen. Men jag vågar inte säga att det är 100 procent, men kanske 95.

Är det en viktig fråga?
– Ja, det tycker jag att det är. Det är därför vi har tagit detta beslut nu i den här upphandlingen att vi ska ha miljöbilar, säger Carina Bengtsson.

Frida Nielsen
frida.nielsen@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".