Efter 30 år är det nu slut på äppelodlingen för Erik Håkansson på Sirkön i Tingsryds kommun. Foto: Elin Ericsson / SR
Sirkön

Slutodlat efter 30 år

Följ med till Sirkön i Tingsryds kommun där äppelodlaren och äppelexpertern Erik Håkansson under 30 år arrenderat mark för sin äppelodling.

Men nu är det snart slut med det. Med grävmaskin har Erik Håkansson själv börjat gräva upp sina träd.
– Jag har hållt på i tio år nu i vinter efter att jag blev pensionär, så de borde minska nu då.

Det är närmare 600 äppelträd som tagits upp på Erik Håkanssons mark. Men nu ska de alltså bort.
– Nu får vi antingen elda upp dem eller så får det gå ut till flis. Då blir det energi istället av det. Det är ingen som vill ta över marken och odla såhär nu, säger Erik Håkansson.

Det ser ut som att en storm har dragit fram över äppelodlingen. Skillnaden är bara att träden med sina jordiga rötter i luften ligger i prydliga rader istället för huller om buller som ett plockepinn. Nu är snart alla äppelträden uppdragna ur marken. Men Erik Håkansson är inte orolig över att inte ha någonting att göra.

– Tiden går ju jättefort. Man har alltid sysselsättning, man har hobby och man har grejer att syssla med. På tomten kan man börja att jobba mera och plantera lite annat och fixa. Så på det sättet har jag alldeles för mycket att göra ändå, även om man tar bort detta, säger han.

Elin Eriksson
nyheter@kronoberg.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".