Foto: Lennart Nilsson / SR
Växjö

Stress bidrog till läkarmiss

Ett missat röntgensvar och läkare som inte hinner med sitt jobb på ordinarie arbetstid. Så förklarar medicinkliniken i Växjö att man missade att en 76-årig man hade lungcancer, ett ärende som har Lex Maria-anmälts till Socialstyrelsen.

Och det är beklagligt att sådana här missar sker, det säger Per-Henrik Nilsson som är verksamhetschef för medicinkliniken.

– Det är alltid mycket tråkigt när något sådant här händer. Men det är en viktig signal på att vi måste jobba med förbättringar. I det här fallet var det en kombination av olyckliga omständigheter som gjorde att det blev fel, säger Per-Henrik Nilsson.

Landstinget Kronoberg har själv anmält det inträffade till Socialstyrelsen som ser allvarligt på läkarnas arbetssituation och tunga arbetsbelastning.

Per-Henrik Nilsson som är verksamhetschef menar att medicinkliniken redan börjat lösa problemen med den stora arbetsbelastningen, bland annat genom att lägga om schemat.

Just den här veckan har Landstinget Kronoberg patientsäkerheten i fokus vid en särskild Patientsäkerhetsvecka. Men Per-Henrik Nilsson menar att man aldrig kan garantera en hundraprocentig garanti när det gäller misstag inom vården.

Inom en månad ska landstinget redovisa till Socialstyrelsen vilka åtgärder man vidtagit för att nya misstag inte ska kunna inträffa.

Anne Marchal
anne.marchal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".