Madonna är en av kvinnorna som Studiefrämjandet vill se på scenerna runt om i Sveriges. Foto: Anthony Harvey / Scanpix
Växjö

Kräver fler kvinnor på scen

Musikhandläggare på Studiefrämjandet i hela landet har gjort en lista med nästan 150 kvinnliga artister, som de skickar till olika festivalarrangörer för att få fler kvinnliga artister på de stora scenerna.

Helene Zetterholm på Studiefrämjandet i Växjö har skickat listan till rockfestivalen Rock The Lake i Växjös arrangörer.
– Jag tycker att många festivaler ska ha fler kvinnor på scenerna än vad de har i dagsläget.

Det är inte vilka artister som helst som får vara med på listan. Men det är både lokala tjejband och stora internationella artister som Madonna och Lady Gaga. Pernilla Nätbring är en av dem som har hand om artistbokningen till Rock the Lake 2010 och hon ser listan som något hon kan använda i letandet efter artister.

– Det kan jag absolut göra med de lokala förmågorna. Men listan med de stora kvinnliga namnen, som typ Madonna, det är ju lite svårt faktiskt. Budgeten tillåter nog inte det. 

Tänker du på att det ska vara jämställt när du bokar?
– Jag har nog mest utgått från att det ska vara lite ungdomligare artister. Mycket eftersom vi ska ha en ungdomskväll på fredagen. Men kom med lite förslag, så visst.

Men Helene Zetterholm på Studiefrämjandet tycker att det är viktigt med kvinnliga artister på scenerna.
– Det måste vara så för att tjejer ska kunna känna att det finns en plats för dem också. Om det är en scen med bara killar på kanske unga tjejer känner att det inte är någon idé att satsa på en karriär som musiker eller låtskrivare. Det måste finnas tjejer också, avslutar Helene Zetterholm.

Elin Eriksson
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".