Robert Loeffel vid Kronobergspolisen ser allvarligt på oron i Hovmantorp. Foto: Anna Johansson/SR
Hovmantorp

Konflikter och oro i Hovmantorp

En grupp kringresande sten- och asfaltsläggare har skapat oro i Hovmantorp. Vid flera tillfällen har de kommit i konflikt och bråk med delar av lokalbefolkningen. Dessutom är flera i gruppen misstänkta för olika brott.

Tidigare artikel:

– Under gårdagskvällen bland annat så blev det en misshandel. En utländsk medborgare sitter nu anhållen efter att han kommit i dispyt med en campingägare om en betalning, berättar Robert Loeffel, som är informationsansvarig vid Kronobergspolisen.

Det är en 20-årig man som är misstänkt för att ha slagit campingägaren i ögat. Campingägaren berättar själv för Sveriges Radio Kronoberg att tillhygget var en pinne eller ett rör. Han opereras under dagen på Växjö lasarett.

Kallas asfaltsläggare
Sedan någon månad tillbaka bor ett antal familjer på campingen i Hovmantorp, enligt campingägaren ett 20-tal personer. I folkmun kallas de asfaltsläggare eftersom de reser runt och erbjuder villaägare stenläggningar och asfaltering till en billig penning.

Utöver misshandeln på campingen har flera andra i gruppen åkt fast för fortkörning eller rattfylleri och för ett tag sedan utbröt ett stort slagsmål mellan några av stenläggarna och ett gäng lokala ungdomar.

Tröttnat på bråken
De Hovmantorpsbor Sveriges Radio Kronoberg har pratat med har nu tröttnat på bråken. Och polisen har en ökad bevakning i samhället.

– Vi försöker öka vår närvaro och vara mycket synliga. Sedan är de inbjudna att bo på campingen och det är inte mycket vi kan göra åt den saken, säger Robert Loeffel.

Hur allvarligt ser ni på det som händer just nu i Hovmantorp?

– Vi ser allvarligt på det eftersom ett oroligt samhälle aldrig är tillfredsställande. Så vi ökar vår närvaro för att störa den här verksamheten helt enkelt.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".