Josefin Miksch och hennes klasskompisar i nian tycker att det är för få lärare i skolan. Foto: Hannah Mälarborn/SR
Lessebo

Elever vill ha fler lärare för bättre matteundervisning

Som vi rapporterat tidigare i dag uppmanar nu skolinspektionen Lessebo kommun att se till att matematikundervisningen i kommunen förbättras. Josefin Miksch går i klass nio i Lessebo, och hon håller med om att undervisningen i matematik inte fungerar så bra.

-  Det är stökigt, för vi har få lärare, så det blir en lärare för tre klasser, säger hon.

Stora grupper och stökiga lektioner så beskriver elever undervisningen i matematik i Lessebo kommun. Där alltså en tredjedel av alla elever i årskurs 9 inte når målen i matematik. Carl-Axel Hallberg är förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Lessebo kommun.

- Det är ett stort bekymmer att våra elever inte når godkänt matematik, säger han.

Konsekvenserna för de elever som inte når godkänt i matematik i grundskolan blir att de inte har behörighet att gå vidare till gymnasiet utan måste komplettera sina betyg.

Nu har Lessebo kommun fram till februari på sig att redovisa åtgärder för de brister som skolinspektionen pekat på. Och Carl Axel Hallberg tror att dom dåliga resultaten matematik till viss del beror på att strukturen i undervisningen.

Hannah Mälarborn
hannah.malarborn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".