Rasmus Månsson får in en stöt på sin motståndare. Foto: Anna Johansson/SR
Fäktning

Uthålligheten på prov i Fäktmaran

I helgen avgörs den 16:e upplagan av Ljungby Fäktmara, en tävling som är unik i sitt slag i Sverige och som lockar några av de bästa fäktarna. Under lördagen fäktades deltagarna 43 matcher på elva timmar.

Det klingande ljudet av värja mot värja dominerar i Sunnerbohallen den här helgen. Under lördagen var upplägget att alla möter alla och med 44 deltagare innebär det 43 matcher per person.

– Det är fruktansvärt kul men det blir rätt jobbigt efter ett tag, säger Rasmus Månsson som är en av två deltagare från arrangerande Ljungby fäktklubb

– Till skillnad mot en vanlig tävling med ett rankingsystem så möter alla alla här och då vet man vem som är bäst.

Blåsor och blod
Dag två, söndagen, är mer lik en vanlig utslagstävling, där medaljörerna koras i slutet av dagen. De som låg bäst till efter lördagens matcher fick fördelen av att börja senare idag. Och det är guld värt, berättar Johnny Enarsson som är tränare i arrangörsklubben.

– Du måste få igång kroppen. Du har blåsor på fötterna och händerna och blodet har runnit. Fäktar man in sig då i trekvart så känner man inte att det gör ont förrän i duschen efteråt

Tjusningen med en fäktmara
Rasmus Månsson från Ljungby ganska säker på hur han kommer att känna sig efter två dagars tävlande.

– Fullt förstörd hela jag, men det är det som är själva tjusningen med en fäktmara.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".