Kronoberg

Skogsstyrelsen tar ett steg tillbaka

Den nya Skogsstyrelsen i länet blev bara tre år gammal. Nu organiseras man om igen. Kronoberg som 2006 splittrades i två delar, östra och västra distriktet, återuppstår som ett enda distrikt efter nyår.

– Geografiskt är det en återgång till de gamla gränserna. Förövrigt är det en fortsatt utveckling av verksamheten, säger Hasse Bengtsson som är en av två distriktschefer i Kronobergs län. 

Vad är det som tvingar er till den här förändringen?
– I grund och botten handlar det om minskade resurser. Vi måste anpassa verksamheten till de nya ekonomiska ramarna.

Den statliga myndigheten Skogsstyrelsen tappade en miljard av sin omsättning när man, enligt regeringsbeslut från det senaste årsskiftet, tvingades begränsa affärsverksamheten. Skogsstyrelsen fick inte längre tjäna pengar på att sälja olika typer av tjänster, som rotpoststämpling och gröna jobb. Verksamheterna ansågs konkurrera och hämma utvecklingen av mindre skogsentreprenörsföretag.

När nu den ekonomiska kostymen krympts tvingas Skogsstyrelsen att organisera om verksamheten och i den östra regionen, som Kronoberg tillhör, minskar man nu totalt antalet kontor från tio till fem. I Östergötland, Kalmar, Skåne, Blekinge och Kronoberg blir det en minskning till ett distrikt i varje län.

– Vi tror att det här är en lämplig åtgärd och det känns rätt naturlig för oss att göra den här förändringen. Det är inte aktuellt med uppsägningar på grund av att vi nu slår ihop våra två distrikt till ett.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".