Enligt Agneta Eriksson från Qvinnor på G vill många kvinnor starta eget inom kultur, friskvård och lärande. Foto: Anna Johansson/SR
Kronoberg

Kvinnor ska starta eget inom kultur och hälsa

Fler företag inom hälsa, lärande och kultur – det är målet när resurscentrumet Qvinnor på G nu satsar tre miljoner på ett nytt innovationsprojekt för kvinnor.

– Målen är att få fram nya arbetstillfällen, särskilt för kvinnor och som kvinnor brinner för att utföra, säger projektledaren Agneta Eriksson.

Till Qvinnor på G:s lokal på Norrgatan i Växjö kommer företagare för att ställa ut sin konst, för att få tips eller för att kanske hyra ett rum för att ta emot massagekunder.

Kultur och friskvård lockar
Det är framförallt inom kreativa näringar som textil och hantverk och inom friskvård och hälsa som kvinnor vill starta företag enligt Agneta Eriksson. Och det är de drömmarna som nu ska lyftas fram i Kronoberg, ett län som traditionellt har haft många företag inom tillverkningsindustrin.

Av alla företagare i länet är det bara ungefär var fjärde som är kvinna. Men det avskräcker inte Malvina Westlund och Ida Åberg från Älmhult. De vill gärna starta eget i framtiden:

– Ja, som kock för jag gillar att laga mat, säger Ida Åberg.

– Frisör eller någon klädkedja. Min pappa är företagare så jag vet vad det innebär, säger Malvina Westlund

Och Maria Persdotter från Växjö vill starta företag inom ett traditionellt manligt område.

– Inom teknik. Jag är utbildad civilingenjör, så något slags teknikföretag.

Hoppas på tio nya företag
Qvinnor på G:s Pliotprojekt innovationer som det kallas sträcker sig över två år och de kvinnor som nappar får hjälp med framförallt kontakter och krånglig byråkrati.

– Jag hoppas på att det kommer att ge tio nya företag, avslutar Agneta Eriksson.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".