Foto: Tomas Bergman / Bildbyrån / Scanpix

Många undantag från sjöfyllelag

Den omtalade nya sjöfyllerilagen som väntas i vår kommer att göra undantag för väldigt många fritidsbåtar. I dem kan alltså båtföraren ha intagit en hel del alkohol utan att riskera någon påföljd. Vilka undantagen blir är ännu inte klart.

Katarina Brännström är moderat riksdagsledamot i civilutskottet som ska behandlar frågan. Hon tycker inte att vägtrafik och småbåtstrafik utan vidare kan jämställas.

– På vägarna färdas vi alla på en ganska liten yta, men runt Sveriges kuster är det väldigt mycket vatten. Det kan inte vara rimligt att man har samma regler, säger hon.

– Sedan är det klart vi vill att man ska vara nykter när man färdas på sjön. Men det är svårt med poliskontrollen också.

Partierna vill göra olika undantag från promillegränsen. Moderaterna går längst och vill undanta båtar upp till 12 meters längd. För mindre båtar ska promillegränsen på 0,2 promille bara gälla båtar som kan köras i minst 15 knop.

– Det är svårt att sätta ribban. Om vi tar mindre båtar så kanske varenda roddbåt kan bli en presumtiv lagbrytare.

Och det finns andra situationer att ta hänsyn till.
– Det kan blir dåligt väder och man kan tvingas dra sig hemåt och då kanske man har tagit några öl eller en flaska vin. Då skulle man alltså begå ett lagbrott bara för att man försöker sätta sig i säkerhet.

Ett kompromissförslag om den nya sjöfyllerilagen från regeringen väntas under våren.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".