Fler kommuner än tidigare väljer nu att satsa på fritidsgårdar igen enligt Fritidsforum. Foto: Tobias Wallin/SR
Kronoberg

Kommuner satsar på fritidsgårdar

Under 90-talets ekonomiska kris lades fler än 200 fritidsgårdar ner i Sverige. På Fritidsgårdarnas riksförbund, Fritidsforum, var rädd att det skulle bli så nu också, men fler kommuner än tidigare väljer att satsa på fritidsgårdarna. Det visar en enkät som Fritidsforum gjort.

Det gör man till exempel i Växjö.

– Alltså, alla kan ju inte ha tio personer hemma, så det är typ en mötesplats här, säger Amanda Eklund som hänger med sina kompisar på fritidsgården TC i Växjö.

– Här ser man aldrig bråk längre. Det spelar ingen roll vilket land man kommer ifrån eller vilken ålder man har, man har ändå lika kul allihop tillsammans, säger Nor Nafa.

Växjö satsar på fritidsgårdarna
Amanda och Nor kommer inte bara få behålla sin fritidsgård. Växjö kommun satsar dessutom extra pengar. Till exempel blir det en festival till sommaren och så ska fritidsledarna bli mer mobila för att kunna hitta på grejer även där det inte finns någon fritidsgård.

– Det är ju en viktig del av det vi erbjuder kommunens ungdomar och därför försöker vi satsa i stället, säger Patric Svensson som är folkpartist och ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden i Växjö.

Ser ett trendbrott
I enkäten som Fritidsforum har gjort så har 84 av Sveriges 290 kommuner svarat och tre av tio säger att de satsar på fritidsgårdarna. Även om det inte är så många så är det ett trendbrott, säger Lisa Ingestad på Fritidsforum.

– Man har börjat förstå att de fyller en viktig samhällsfunktion och att det är en plats där unga människor känner att de duger och får en positiv utveckling. Det medverkar till ökat engagemang och tilltro till samhället.

– Man behöver en fritidsgård där man kan snacka med fritidsledare om man behöver hjälp med något eller så. Man kan komma in i kriminalitet för att man inte har något att göra, säger Nor Nafa.

Elin Joleby
nyheter@kronoberg.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".