Landstinget Kronoberg håller just nu på att leta efter kvarglömda eterflaskor. Foto: Jens Pehrson/SR.
Landstinget Kronoberg

Eterflaskor kan explodera

Just nu håller Landstinget Kronoberg på med en grundlig inventering för att kontrollera om det finns några flaskor med eter som fortfarande står kvar i förråden. Orsaken är att Socialstyrelsen nu varnar för explosionsrisken bland eterflaskor som är äldre än ett år.

Anledningen till att Socialstyrelsens går ut med en varning är att ett antal eterflaskor hittades vid en inventering på Universitetssjukhuset i Umeå, trots att kemikalieinspektioner görs för att ta hand om liknande produkter på sjukhusen.

En orörd flaska med eter är inte farlig men är den äldre än ett år kan den bli explosiv.

Som en halv stridsvagnsmina
Det är starka krafter som kan utvecklas i blandningen, säger Jonas Holst som är medicinalråd vid enheten för krisberedskap vid Socialstyrelsen.

– Sprängkraften kan motsvara en halv stridsvagnsmina, säger han

Eter användes tidigare som bland annat narkosmedel. Den största delen av etern inom sjukvården används idag inom olika laboratorierverksamheter där det finns speciella rutiner och regler kring förvaring och hantering.

Landstinget Kronoberg inventerar
Bo Eriksson på Landstinget Kronoberg tror man inte att det finns några eterflaskor kvar inom organisationen men inventeringen pågår alltså just nu.

Under tisdagen larmades polisens bombgrupp till sjukhuset i Blekinge, där man hittat en gammal flaska eter i samband med inventeringen.

Nyheter Kronoberg
nyheter.Kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".