Mahamud Hussein är ett av många flyktingbarn som inte har någonstans att bo. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Markaryd/Älmhult/Uppvidinge

Kommuner tänker om i flyktingbarnfrågan

I Kronobergs län är det i dagsläget tre kommuner som har valt att inte ta emot ensamkommande flyktingbarn; Älmhult, Uppvidinge och Markaryd. Nu säger alla tre kommunerna att man utreder hur ett mottagande av asylsökande flyktingbarn skulle kunna fungera.

– Prognosen för i år är 2 400 ensamkommande barn, vilket innebär att förutsättningarna är radikalt förändrade på alla håll. Då tycker vi det är rimligt att vi också gör en översyn, säger Markaryds kommunalråd Bangt Germundsson (KD).

Under de senaste dagarna har det pågått en intensiv debatt om de ensamkommande asylsökande flyktingbarn som kommer till Sverige.

Den skånska kommunen Vellinge har hamnat i fokus i debatten. Där har motståndet mot ett hem för flyktingbarnen varit stort. Och nu funderar de tre kommuner i länet som hittills har sagt nej till ensamkommande flyktingbarn, på att ändra inställning.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".