1 av 2
Den senaste månaden har det skett fyra stölder på äldreboendet i Älghult. Foto: Roger Bergvik/SR
2 av 2
Kerstin Mogård är medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen och ska ha enskilda samtal med alla i personalen. Foto: Roger Bergvik/SR
Älghult

Oro efter stölder på äldreboende

Det råder en tryckt stämning bland personalen på äldreboendet Storgården i Älghult efter de fyra stölderna från boendet. Nu har Kerstin Mogård som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen, börjat ha enskilda samtal med personalen som ett led i socialförvaltningens utredning av vad som hänt.

– Det är väldigt jobbigt, man är väldigt arg och ilsk och känner sig förrådd av den som har gjort detta. Det är ju bara en av alla som arbetar som kan tänka sig göra sådana här saker och resten tycker att det är förskräckligt, säger Kerstin Mogård.

Stölderna av de äldres pengar ur låsta medicinskåp har skett under den senaste månaden. Inget annat än pengar har stulits. Totalt handlar det om närmare 5 000 konor som stulits.

– Det värsta behöver ju inte vara stölden i sig utan det bristande förtroende som grundläggs, alltså att man kan inte lita på vår personal, säger Kerstin Mogård.

– Det kan ju vara så att den som har gjort stölderna kan vara en mycket god vårdarbetare, så det är inte säkert att det kombineras med att jag är dålig på mitt arbete. Därför blir det också svårt att tänka ut vem det kan vara.

De allra flesta liknande stölder på servicehus i länet har också varit mycket svåra att klara upp. Och systemet med nycklar till medicinskåpen, nycklar som måste kvitteras ut varje dag, gör att tjuvens tillhörighet är ställd utom allt tvivel.

– Det måste vara någon ur personalen. Tyvärr så finns det inget som visar på något annat för hanteringen av nycklar är till vardags så pass säker, säger Kerstin Mogård.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".