Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besparingen inom psykiatrin ännu inte i hamn

Publicerat torsdag 19 november 2009 kl 05.05
Landstinget Kronoberg. Foto: Therese Gabrielsson/SR

Landstinget har hittills bara lyckats med hälften av de planerade besparingarna inom psykiatrin. Besparingarna, som har varit mycket omdiskuterade, har haft målet att minska kostnaderna med 35 miljoner kronor. Men prognosen visar att man bara når ungefär hälften.

– Så här relativt stora förändringar måste ske i samklang med våra medarbetare och fackliga organisationer så detta är inte någon quick fix, som det heter, säger närsjukvårdsdirektör Kjell Grahn.

Psykiatrin skulle göras om i grunden och bli både moderna och billigare. Det var målet från politikerna. Men proteströster har hörts från en mängd olika håll. 16 läkare skrev ett protestbrev, i kommunerna ifrågasattes rimligheten i att landstinget vältrade över kostnaderna på dem, och patientorganisationer protesterade mot en försämrad vård. Förändringen var inte förankrad vare sig bland personal eller patienter, löd kritiken.

– Vi gjorde den här omställningen inledningsvis på väldigt kort tid och då kan inte alla vara delaktiga i alla led, säger Kjell Grahn.

Hade besparingen gått fortare om den hade varit bättre förankrad?

– Nej, jag tror faktiskt inte det. Det här är ju en ganska stor omställning och jag tror inte vi hade fått ett bättre resultat varken innehållsmässigt eller personalmässigt om vi hade dragit ut på tiden ett år till.

Nej, att varken personal eller patientorganisationer verkade vara med på noterna tror inte Kjell Grahn har bidragit till att man hittills bara lyckats minska kostnaderna med hälften av vad man haft som mål. Och han menar att man är på god väg att uppnå målet. Man arbetar på att vårda fler patienter inom landstinget istället för att köpa vård och sedan i maj har också kostnaderna för hyrläkare minskat

– Vi har gått från fyra, fem hyrläkare ner till en, konstaterar Kjell Grahn.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".