Säljsamtal kan vara sexuellt ofredande

Ett telefonsamtal från företaget Ringmurens telemarketing, har polisanmälts. Brottsrubriceringen är sexuellt ofredande. Anna Pettersson i Växjö, som anmälde samtalet, fick ett meddelande på sitt mobilsvar där en person viskade "Sug min kuk, Anna" två gånger.

– Jag blev chockad. Det kändes som om någon tittade in genom mitt fönster och att det var ett påhopp riktat mot mig eftersom han sade mitt namn, säger Anna Pettersson.

Vem den viskande rösten tillhör vet hon inte, men eftersom hon hade ett missat samtal vid exakt samma tid, drog hon så klart slutsatsen att meddelandet kom från det numret.

Från en telefonförsäljare
När Anna Pettersson gjorde en sökning på det visade det sig att det kom från säljföretaget Ringmurens telemarketing.

– Väldigt beklagligt och jag kommer gå till botten med det direkt. Jag kan se vem som ringde samtalet och han ska inte jobba kvar på den här arbetsplatsen, säger Mona Smitterberg, vd på Ringmurens telemarketing.

Dålig publicitet
Mona Smitterberg berättar att hon aldrig har hört något liknande under de åtta år som företaget funnits. Cirka 40 personer jobbar på Ringmurens telemarketing med säljsamtal. Hälften av dem är män, vilket är av intresse i jakten på vem som ringde, eftersom det var en man som hörde av sig till Anna Petterson.

Smitterberg är medveten om att många har en negativ inställning till telemarketing så den här typen av publicitet är knappast vad företaget vill ha.

– Det gör knappast saken bättre. Tvärtom, säger Mona Smitterberg.

Vill ha en ursäkt
Anna Petterson har polisanmält samtalet som kan vara sexuellt ofredande. Och nu förväntar hon sig dessutom en ursäkt från Ringmurens telemarketing.

– Man gör inte så här. Det är fruktansvärt kränkande, avslutar Anna Petterson.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se