Kronoberg

Rehabpengar utnyttjas dåligt

Landstingen har fått pengar av regeringen för att erbjuda rehabilitering åt långtidssjukskrivna. Men i Kronobergs län har hittills bara drygt hälften av pengarna används.

För att minska långtidssjukrivningarna har regeringen gett landstingen pengar att använda till rehabilitering för personer som drabbats av depressioner, ångestsyndrom och stess, och personer som har långvarig smärta i rygg, axlar och nacke.

Den första gruppen ska erbjudas kognitiv beteendeterapi, och den andra gruppen ska få en kombination av åtgärder som innefattar såväl psykologisk behandling som sjukgymnastik och träning.

Men det ser olika ut i olika delar av landet hur pass väl man utnyttjat pengarna. Och i Kronobergs län har man bara använt 57 procent av de drygt 11 miljonerna som staten erbjudit.

Enligt landstingets uppdragsdirektör Annika Hallquist beror det på att landstinget samtidigt införde möjligheten att välja vårdcentral och att man därför ligger efter. Men hon tror samtidigt att alla pengar kommer att användas innan tiden går ut.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se