Växjö/Alvesta

SJ ansvarar inte för missad anslutning

SJ tar bara ansvar för sina egna förseningar, även om deras försening kan innebära att du som resenär missar en anknytning med ett annat trafikbolag och därmed blir ännu mer försenad. Så även om det är SJ som orsakat att du missat ditt anknytningståg och du får vänta på nästa tåg i en timme, så är det inget dom ersätter dig för.

Vi tog oss till tågstationen i Växjö och frågade vad resenärerna tycker om det.

– Det tycker jag är fel. Det är ett helvete med hela denna avregleringen och tusen olika företag som håller i det. Det hade varit mycket bättre att bara ha ett statligt SJ som höll i det hela och såg till att det funkade, säger Robert Mathiasson.

– Det känns ju inte jättebra kanske. Det vore nog bättre om dom kom på några andra resurser för det, säger Miranda Ahlqvist.

– Det är väldigt dåligt faktiskt. Det är ju deras fel och dom ska kunna stå för sina misstag tycker jag, säger Sandra Martinsson. 

Åker du från Stockholm med SJ och ska byta i Alvesta till ett annat trafikbolag för att åka vidare till exempel Älmhult och SJ-tåget är försenat en halvtimme så får du ingen ersättning, även om förseningen innebär att du missar din anslutning vidare och blir mycket försenad. SJ betalar nämligen endast ut ersättning för den del av sträckan som gäller Sj:s tåg och om du är mer än en timme sen på deras sträcka. Tobias Johansson arbetar på SJ med utvecklingfrågor.

– Vi har ingen kontroll över dom andra trafikbolagen så att vi på automatik ska betala ut pengar för en tjänst som man inte har levererat, det funkar inte. Då får man ju sluta sälja för dom andra operatörerna istället.

Men om man blir försenad med er från början, om man bli försenad 30 minuter, det är ju ert fel från början.

– Ja, men våran garanti är ju SJ-garantin så att säga.

Är resenärerna medvetna om detta?
– Jag hoppas dom flesta vet om det men det är säkert så att inte exakt alla vet det. Det finns säkert dom som har kommenterat detta tidigare. Det utgår jag ifrån. Det är ju många som reser med oss, så det finns nog många kommentarer kring det, säger Tobias johansson på SJ.

Frida Nielsen
frida.nielsen@sr.se