Växjö

Barbro kan bli årets eldsjäl

En växjöbo har chansen att bli årets eldsjäl. Det är Barbro Holmgren-Lange som var med och startade det sociala företaget Atrium för snart 15 år sedan. Hunddagis, snickeri, cykelverkstad och bageri… Det är bara några exempel på verksamheter som det sociala företaget Atrium drivit i Växjö i snart 15 år.

– Det känns jättebra. Jag känner mig så hedrad. Jag har kämpat med det här med att alla ska kunna få jobb och psykiskt funktionshindrade är en resurs i samhället. Man kanske måste anpassa arbetsplatserna så att fler kan få jobb, säger Barnbro Holmgren-Lange.

Syftet med Atrium är att erbjuda människor med psykiska funktionshinder meningsfulla jobb. Barbro Holmgren-Lange har varit med sedan starten och nu uppmärksammas hennes engagemang nationellt.

Och hon är en av tre svenska eldsjälar som har chansen att i eftermiddag få Samhalls Visa Vägen-pris.

Hjälper folk med funktionsnedsättning
I alla Atriums verksamheter jobbar 70 personer. Vid fikabordet i Snicken, snickeriet, sitter den här förmiddagen ett tiotal personer. En av dem är en kvinna i 30-årsldern.

– Atrium för mig har betytt för mig att det har funkat. Jag har varit på två andra arbetsplatser och arbetsprövat men det har inte fungerat. Men när jag kom hit kände jag att de anpassade sig efter mig. De anpassade vad jag gör, tider och har jag en dålig dag så får jag ta det i min egen takt. Det betyder enormt mycket.

Samhalls Visa Vägen-Pris delas ut för andra året och ska delas ut till en person som i sitt arbete öppnat dörren till arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. Tre finalister tävlar alltså om att bli årets eldsjäl. Förutom Barbro Holmgren-Lange i Växjö är det Kim Hindart på Upsala Nya tidning och grundaren av Glada Hudikteatern Pär Johansson.

– Visst vore det kul att vinna, det är klart. Då blir det ännu mer uppmärksamhet kring vår verksamhet. Men att bara vara nominerad är otroligt. Vinner grundaren av Glada Hudikteatern är jag en jäkligt stolt tvåa, säger Barbro Holmgren-Lange.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se