Rekordhögt pris på saffran

Priset på saffran är rekordhögt i år. För en påse med ett halvt gram av den eftertraktade kryddan ligger priset i många butiker på mellan 30 och 40 kronor.

Anita Bengtsson i Norrköping tycker att det är dyrt, men hon tänker baka saffransbröd ändå.
– Jag tycker att det är hemskt att det ska vara dyrt, men lite saffransbröd måste man ju ha, säger hon

För två år sedan kostade en påse saffran ungefär en tia, i fjol låg priset på det dubbla, runt 20 kronor, men i år har det nästan fördubblats igen till upp emot 40 kronor för ett halvt gram.

Orsaken till chockhöjningen är att skörden i Iran, varifrån den mesta saffran kommer, slog fel ännu en gång efter flera dåliga år i rad. När saffranskrokusen skulle blomma i fjol var det alldeles för kallt, 25 minusgrader, så att blommorna frös.

ICA-handlare Andreas Glaad i Norrköping berättar att hans kunder har reagerat när de ska betala sin saffran:

– Det blir alltid en diskussion i kassan och de frågar lite, men eftersom det har stått en hel i tidningarna och det har pratats en del om det så känner folk till hur dyrt det är, berättar han.

Kristina Stolt som äger och driver Nelinskonditoriet i Norrköping är luttrad när det gäller prisförändringar. Råvarupriserna inom branschen brukar variera.

– Så är det alltid med importvaror, nötterna går upp, mandeln går upp och sedan går priset ner igen, säger hon.

Kristina Stolt tror inte att det höga saffranspriset kommer inverka på människors vilja att köpa saffransbröd

– Folk äter saffran i en månad eller en och en halv, och alla längtar efter det så jag tror inte att det kommer att påverka, jag tror att alla äter sina lussekatter och njuter, men så får vi väl leva på makaroner i januari, säger Kristina Stolt.

Bagare Fredrik Paulsson räknar med att baka lika mycket saffransbröd det här året som under tidigare säsonger.

– Vi gör saffransbullar med pärlsocker och det har gått säkert en tusen stycken under fjorton dagar. Jag tycker att folk är igång och köper saffran och det verkar inte som om det spelar någon roll vad det kostar, säger Fredrik Paulsson.

Christina Turesson
christina.turesson@sr.se

FAKTA: Saffran

Saffran utvinns ur saffranskrokus. Varje blomma har tre pistillmärken och dessa plockas av vid skörden. För att få ihop ett kilo saffran behövs 70 000 blommor. Saffranskvalitén avgörs av hur stor del av pistillmärket som är med. Om kryddan ska ha toppkvalité får bara toppen av pistillen tas med. Lägre kvalité innebär svagare smak och färg. Iran är den största producenten av saffran. Om skörden slår fel där, rusar världsmarknadspriset i höjden.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.