Kronoberg

Många tandläkarbidrag brinner inne

Det är fortfarande många unga som inte går till tandläkaren, trots att regeringen gjort det billigare att gå dit. Och nu riskerar pengarna för att göra det billigare hos tandläkaren att brinna inne.

– De vet ju inte om att det är så här och jag försöker påminna mina unga patienter när de kommer hit, säger Guillermo Almindares som är tandläkare i Växjö. De blir väldigt överraskade när de hör att de har så mycket pengar innestående. Så jag säger att de ska sprida det till sina kompisar och se till att de går till tandläkaren, så att inte pengarna brinner inne.

Om man går vart annat år så kan man få ihop 600 kronor i checkar, som kan täcka en hel undersökning hos tandläkaren i Växjö. Det säger Guillermo Almindares. Men många är rädda för att gå dit, både för att det kan bli dyrt om det inte räcker med en undersökning, men många har också ren tandläkarskräck.

– 95 procent av de tänder som behöver rotfyllas gör ju inte ont. Men det är ju känslan man går på, och då går man inte hit, säger han.

Siffror från försäkringskassan visar att 38 procent av de mellan 20 och 29 år går till tandläkaren, men fler skulle behöva gå dit säger Guillermo Almindares.

– Om man är van att van att hoppa från tian på hopptornet varje sommar, och så hoppar man inte en sommar och då känns det såklart lite mer läbbigt året därpå. Samma sak kan man tänka om att gå till tandläkaren. Går man inte regelbundet, växer rädslan för det okända.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se